Tarihin en yıkıcı depremi! San Francisco Depremi ve San Andreas Fayı
San Andreas Fayı
Yer kabuğunu oluşturan kara parçalarına levha denir. Levhalar magma üzerinde hareket eder ve bu hareket esnasında zaman zaman birbiriyle karşılaşırlar. Bu karşılaşmalarda meydana gelen sıkışmalar ve hareketler sonucu büyük miktarda enerji birikir. Bu enerjinin birikme bölgelerine yani levhaların karşılaşma bölgelerine fay hatları denir.
Fay hatlarında biriken enerji de aşırı artarak depreme sebebiyet verir. Biriken enerji miktarı da depremin büyüklüğünü belirler.
San Andreas Fayı ise dünyanın en uzun ve en tehlikeli fay hatlarından biridir. San Francisco ve Los Angeles'ın yani Kaliforniya'nın batısı boyunca uzanan 1200 kilometre uzunluğundaki hat gözle görülebilir bir yarık haldedir.
Aynı zamanda dünyanın en hızlı ve aktif sağa yanal atılımlı fay hattı olan KAF(Kuzey Anadolu Fay Hattı) ile büyük benzerlik göstermektedir.
San Francisco Depremi
San Francisco ve Kuzey Kaliforniya 18 Nisan 1906 tarihinde saat sabah 05.12 sularında 7.8 (kimi kaynaklara göre 8.3) büyüklüğünde bir depremle 51 saniye boyunca sarsıldı. Yerkabuğunda kuzeyden güneye doğru 1280 km ve uzunluğunda ve 500 metre derinliğinde kırılma meydana geldi.
Bahsettiğimiz gibi depremler levhaların sıkışması sonucu oluşuyordu. Bu sıkışma o kadar büyüktü ki sıkışma sonucu levhalar kırıldı ve tam 6 metre yakınlaşma oldu iki levha arasında hem de saniyeler içerisinde. Bu inanılmaz büyük bir sayıydı.
Fakat bu sefer depremle kalmamıştı. Ortaya o kadar büyük bir enerji çıkmıştı ki bu enerji sonucu fay hattından sızan gazlar yangına sebebiyet vermişti. Daha deprem şoku atlatılamadan yangın baş göstermişti.
Bu olaylar sonucu yaklaşık 3000 kişi öldü ve San Francisco merkezinde 13 kilometrelik yerle bir oldu. Ortaya çıkan maddi hasar ise bugünün parasıyla yaklaşık 5,1 milyar dolardı.
San Francisco Depremi ve San Andreas Fayı
Reviewed by Genç Kalem
on
Aralık 16, 2022
Rating:
Hiç yorum yok: