banner image

Gevher Nesibe Darüşşifası ve acıklı hikayesi

Gevher Nesibe Darüşşifası ve acıklı hikayesi!


Gevher Nesibe kimdir?

Melike İsmetüddin Gevher Nesibe Hatun ya da bilinen adıyla Gevher Nesibe Sultan, Selçuklu hükümdarlarından II.Kılıçarslan'ın kızı ve I.Gıyaseddin Keyhüsrev'in kardeşidir. 

Gevher Nesibe Darüşşifası

Kayseri’nin Yenice mahallesinde bulunan ve günümüzde Erciyes Üniversitesi Tıp Tarihi Müzesi olarak kullanılan külliye, Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Gıyâseddin Keyhusrev tarafından kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan adına yaptırılmıştır. Gıyâseddin Keyhusrev sonradan kendi adıyla anılan medreseyi, arkasından da dârüşşifâyı yaptırır ve inşaat iki yılda tamamlanır; Gevher Nesibe Sultan da medresenin içindeki türbesine gömülür. Birbirine bitişik olan iki bina, bu konumlarından dolayı halk arasında Çifte Medrese veya İkiz Medreseler adıyla da anılmaktadır.


Hikayesi

(Bu hikaye rivayetlere göre birkaç farklı şekilde anlatılmaktadır)

Selçuklu hatunlarından Gevher Nesibe, Selçuklu ordusundan bir sipahiye(bazı rivayetlere göre kumandana) aşık olur. Abisi I .Gıyaseddin Keyhüsrev bu aşkı uygun görmez. Gerek kardeşinin askeri unutması gerek de askerin kardeşini unutması için askeri seferden sefere yollar, zorlu görevler verir bu sipahiye. 

Bir gün aşkına kavuşacağı ümidiyle verilen her görevi yapan sipahinin en sonunda şehadet haberi gelir. Bu haberi duyan Gevher Nesibe Hatun, döneminde ince hastalık diye anılan vereme kapılır. 

Abisi I.Gıyaseddin Keyhüsrev'in vicdanı el vermez bu duruma daha fazla ve kardeşine gider. Adeta sağlığında yardım edemedim şimdi edeyim dercesine kardeşine son isteğini sorar. Ne isterse yapacaktır Gıyaseddin. 

Rivayetlere göre Gevher Nesibe sağlığında yüzünden nur saçılan, teninin beyazlığından yaşam fışkıran bir hatunmuş. Ölüm döşeğinde de adeta bize bu yüzünü gösterircesine şunu der abisine:

"Benim derdimin çaresi yok ama, çaresi bulunan nice dertlerden ölüp gidenler var. Bir şifahane yapılsın. Derdinin çaresi olanlara şifa dağıtılsın, tüm dertlere çare aransın. Tüm bunlar içinde kimseden bir karşılık istenmesin."


Gevher Nesibe Darüşşifası ve acıklı hikayesi Gevher Nesibe Darüşşifası ve acıklı hikayesi Reviewed by Genç Kalem on Aralık 11, 2022 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Home Ads

Blogger tarafından desteklenmektedir.