Hava dirençsiz ortam! Hava sürtünmesi olmazsa ne olurdu?
Hava sürtünmesi (Hava Direnci) nedir?
Hava direnci, bir nesne içinden geçtiğinde havanın neden olduğu bir kuvvettir. Bu kuvvet, havadan geçen bir cisme zıt yönde etki eder. Hava direnci, hareket eden cisme karşı bir sürtünme kuvveti uygular.
Peki hava direnci olmasaydı ne olurdu?
Hava direnci dediğimiz kuvvet, cismin yüzey alanı ve hızına bağlı olarak değişmektedir. Cismin hızı arttığında cisme etki edecek olan hava direnci de artmaktadır. Cismin yüzey alanı arttığında da cisme etki eden hava direnci artmaktadır.
Bu konuyla ilgili yapılmış çok meşhur deneyler de vardır.
Havası alınmış bir ortamda madeni para ile buruşturulmuş kağıt ve pamuk, üçünün de aynı anda yere düştüğü görülür. 18. yüzyılda, havası alınmış bir cam tüp içinde atın para ve kuş tüyüyle bu deney yapılmıştır. Düşme sürelerinin boşlukta aynı olmasına rağmen havada farklı olması, havanın, düşen cisimlere hareketlerinin zıt yönüne uyguladığı dirençten kaynaklanır, uygulanan hava direncinin büyüklüğü hareket eden cisim hızı, hareket doğrultusundaki en geniş yüzeyi, havanın yoğunluğu, cismin yapıldığı malzeme gibi faktörlere göre değişir. Havasız bir ortamda hava direnci olmadığından aynı yükseklikten aynı anda serbest bırakılan cisimler ayı ivme ile aynı anda yere düşerler.
Serbest bırakılan cisimlerin düşmelerine sebep olan etken yer çekimdir. Yer çekiminin etkisinde olan bütün cisimler aynı yönlü (aşağı yönlü) sabit bir ivmeyle hareket ederler. Dış etkenlerden korunmuş havasız bir ortamda (boşlukta) yer çekimi etkisiyle olan bu harekete serbest düşme hareketi denir. Serbest düşme hareketi yapan cisimlerin sahip öldükle ivmeye ise yer çekimi ivmesi denir ve g harfi ile gösterilir.
Hava Direnci ve Hava Dirençsiz Ortam Deneyi
Reviewed by Genç Kalem
on
Aralık 24, 2022
Rating:
Hiç yorum yok: