Dalga-Parçacık ikiliği nedir? Kuantum dünyasının akılalmaz ikiliği...
Dalga-Parçacık ikiliği nedir? Fotonlar, elektron gibi parçacıklar gerçekten parçacık mıdır yoksa dalga hareketi mi yaparlar? Gelin cevaplayalım...
Dalga-Parçacık İkiliği
Bu henüz ispatlanmamış bir durumdur. Adı üstünde bir ikiliktir. O yüzden bundan teori olarak bahsedeceğiz.
E=mc^2 denkleminden ve bize anlatmak istediklerinden bahsetmiştik. Kısaca kütlesi olan her maddenin enerjisi olduğundan kütleyle enerjinin eşdeğer olduğundan bahsetmiştik. Dalga-parçacık ikiliği de bize tüm maddelerin yalnızca kütlesi olan bir parçacık değil aynı zamanda da enerji transferi yapan bir dalga olduğunu anlatmaya çalışıyordu.
Bu ikiliğin çıkma noktası 17.yüzyıla, Newton'un ışık üzerindeki çalışmalarına kadar uzanır. Newton ışık üzerine pek çok çalışmalar yapmış ve bu çalışmalar sırasında ışığın yansıma ve kırılma olaylarının dalgalar doğrusal hareket edemeyeceğinden sadece ışığın parçacık olarak ele alındığı zaman açıklanabileceğini savunmuştur.
Newton ile aynı dönemde yaşayan bir başka fizikçi Christian Huygens, ışığın parçacık olarak hareket etmesi halinde diğer ışık tanecikleriyle çarpışacağını birbirlerini yok edeceğini söylemiş ve ışığın dalga hareketini açıklamaya başlamıştır. Huygens, uzayın karanlık bir madde ile kaplı olduğunu, ışığın bu maddenin bir dalgasal hareketi şeklinde olduğunu söylemiş. Uzaydaki bu maddenin ışığı dalgalar halinde göze taşıdığına inanmıştı. Huygens yayılan ışık dalgalarının her noktasının yeni ışık dalgaları yayınlayan kaynaklar olduğunu ve bütün bu dalgaların uzunlamasına yol aldığını belirtmişti.
Max Planck, Albert Einstein, Louis de Broglie, Arthur Compton, Neils Bohr ve diğer birçok bilim adamının çalışmaları sayesinde şu andaki bilimsel teori olan ışığın hem parçacık hem de dalga (ya da tam tersi) olduğu teorisi geçerli. Bu olgu yalnız orta boyuttaki parçacıklar için değil ayrıca atom ve moleküllerin temel bileşenleri içinde geçerlidir.
Gözle görülebilir evrendeki maddeler, parçacıklar ise dalga boyu denklemindeki Planck Sabiti'nin çok küçük bir değer olması sebebiyle çok küçük dalga boyuna sahiptir. Bu yüzden de normal bir zamanda hissedilemez.
Dalga-parçacık ikiliği Çift Yarık Deneyi ile çok daha net görülmüştür ve işin içine ölçüm problemi de girmiştir. Aslında dalga-parçacık ikiliğinin Kuantum mekaniklerinden biri olduğunu da bu deneyle görüyoruz.
Dalga-Parçacık ikiliği
Reviewed by Genç Kalem
on
Kasım 26, 2022
Rating:
Hiç yorum yok: