Dünya'da yerçekimsiz ortam: Zero-G
Günümüzde uzaya çıkmak pek çok kişinin hayalidir. Ancak gerek maliyeti gerekse imkan olmaması nedeniyle neredeyse kimse gerçekleştiremiyor bu hayali. Fakat Dünya'dan çıkmadan uzaydaymış gibi hareket edebileceğiniz yani yerçekimi olmayan yerler olduğunu söylesem. Evet böyle bir şey mümkün. Günümüzde başta Zero Gravity Corporation olmak üzere pek çok şirket bu konuyla ilgili başarılı işler yapıyorlar: Zero-G uçuşları.
Zero-G nedir?
Zero G, esas amacı uzaya çıkacak astronot ya da kozmonotların eğitimi ve kullanılacak malzemelerin testlerinin yapıldığı bir test ortamıdır. Amerika’da özel bir firmanın eğlence amaçlı olarak sunduğu bu girişim, geçtiğimiz yıllarda ESA desteği ile Avrupa’da da sivil kullanımlara açıldı.
Peki bu uçuşlar nasıl gerçekleştiriliyor?
Yukarıda görüldüğü gibi 7,5 km’den 950 km hız ve 45 derecelik dik çıkış ile uçak 8,5 km yüksekliğe çıkar. Bu esnada içerideki kişiler 1.8 G ye maruz kalır (kendi ağırlığınız kadar bir jölenin üzerinize koyulduğunu düşünün). 8,5 km irtifada hız kesen (650 km ye düşene kadar aynı doğruda tırmanan uçak kinetik enerji ile yol alır) uçak daha sonra formüle edilen açı ile tepe noktasından tekrar 7,5 km’ye serbest düşüşe geçer. 7,5 km yüksekliğe yaklaşırken yatay konuma yönelir ve 25 saniye lik bu hareket ve sıfır yerçekimi hissi yumuşak bir geçişle son bulur.
Bu formül hız ve açısı değiştirilerek Mars (0.38G = 60 kg olan kişi 20kg olur) 50 saniye ya da Ay (0.16G= 60 kg olan kişi, 10kg olur) olarak çeşitli yerçekimleride test edilebilir (genelde ilk üç parabolik hareket, uyum sağlamanız ve alışmanız için bu şekildedir.) Uçağın kontrolü 3 pilot tarafından yapılmakta. Birinci pilot X eksenini. İkinci pilot Y eksenini. Üçüncü pilot hız kontrolünü yapmaktadır tabiki bu sistem çeşitli aparat ve teknik ile sağlanmaktadır.
Ve bu uçuşlar günümüzde herkes tarafından, önceden yapılan rezervasyonlarla, yapılabiliyor.
Kaynak: https://www.dijitalx.com/2017/07/09/yercekimsiz-ortam-ucuslari-zero-g/#:~:text=Zero%20G%2C%20esas%20amac%C4%B1%20uzaya,da%20da%20sivil%20kullan%C4%B1mlara%20a%C3%A7%C4%B1ld%C4%B1.
Yerçekimsiz ortam: Zero-G
Reviewed by Genç Kalem
on
Ekim 27, 2022
Rating:
Hiç yorum yok: