Bağımlılık nedir? Neden bağımlı oluruz?
Öncelikle bağımlılığın psikolojik ve tıbbi tanımlarına bakalım sonrasında da kendi fikirlerimizle inceleyelim bağımlılığı.
Bağımlılık nedir?
"Bağımlılık, zevke neden olan madde veya davranışların artan miktarlarda tekrarlanmasıyla oluşan biyopsikososyal bir bozukluktur. Tıptaki bağımlılık genellikle "toksik madde" olarak nitelendirilen kimyasal maddelerin istismarı için kullanılır. Psikiyatri ve adli-psikiyatri terminolojisinde uyutucu, uyarıcı, keyif verici psikotrop maddeler için kullanılan bir nitelemedir."
Peki bağımlılık gerçekten nedir? Zararlı mıdır bağımlı olmak?
Bana göre bağımlılık istisnalar hariç iki şekilde çıkan bir durumdur:
İlk durum insanın kişiliği ve yaşantısından kaynaklı bir durumdur. Nasıl?
Şöyle ki yaşantısında çevresindekilerle bağlantı kuramayan, onlardan uzak duran ya da onlarla anlaşamayan yalnız ve iradesi nispeten güçsüz kişilerin başvurduğu durumdur bağımlılık. Örneğin; teknoloji bağımlısıdır. Küçük yaştan onlarla büyümüştür. İnsanlarla konuşmak yerine teknolojiyle uğraşarak büyümüştür. Ve artık istese de insanlarla konuşamaz hale gelmiştir. Ya da durumu biraz daha karartırsak; yalnız büyüyen insanın zayıflıklarını bilen, cebini düşünen bir kaç kötülük abidesi yüzünden madde bağımlılığına düşmüştür.
İkinci durum ise kişinin istekleri ve zevklerinden kaynaklı bir durumdur. Onu da şöyle açıklayayım:
Yaşantısı gayet iyi iradesi de güçlü olsa bile hayatında farklılık, heyecan veya farklı ortamlar isteyen kişiler vardır. Dediğimiz gibi maddi manevi iyi durumda olan bu insanlar daha çok sigara alkol tarzı bağımlılıklara başvururlar. Bence bu durum ilk durumdan daha acınası bir durum. İnsanın bile bile kendine zarar vermesi bi' nevi ölüme sürüklemesidir.
İki bağımlılık türü de son derece kötü ve zararlıdır. Tavsiye etmeyi bırakın, bahsi bile edilmemesi gereken durumlardır.
Bağımlılık dediğimiz şey sadece maddelerle ilaçlarla sınırlı da değildir. Kişi spora da bağımlı olabilir. Günlük hayattaki rutinlerine de bağımlı olabilir. Bence kişi duygulara da bağımlı olabilir. Örneğin; kimi insan vardır üzüntüye bağımlıdır, mutlu olduğu anlarda bile hayatında hüzün arar, hüzünsüz yapamaz ya da tam tersi mutluluğa bağımlıdır, en kötü anında bile mutlu olabilecek bir şeyler arar, hüzünleri hayatından bertaraf etmeye çalışır.
Aynı şekilde sevmeye bağımlı olabilir. Nefrete, heyecana bağımlı olabilir.
Ama ne olursa olsun dozunda yaşamak gerekir. Her neye bağımlı olsanız da hayatınızda onunla olduğunuz ya da onsuz olduğunuz anlar olacaktır. Her duyguyu, her rutini dozunda yaşayıp; bağımlı olmamaya çalışın.
Çünkü gün gelir sahip olduğunuz yeni bağımlılıklar önceki bağımlılıklarınızın önüne geçmeye başlar ve çıkılması zor bir girdaba sürüklenirsiniz.
Bir sonraki yazımıza kadar her zaman olduğu gibi kendinize çok iyi bakın. Sağlıcakla.
Hiç yorum yok: