banner image

Soğanın neden gözleri yaşartır?

Soğanın neden gözleri yaşartır? Önlemi nedir? İşte açıklaması ve önlemi!

    Gündelik yaşantımızda özellikle Türk mutfağında sık sık kullanılan soğanın halk arasında ağlattığı bilinmektedir. Peki bunun sebebi nedir? Soğan insanı ağlatır mı? Yoksa sadece gözleri mi yaşartır?

    Bilindiği üzere soğan asidik özellik gösteren bir maddedir. Soğanın yapısında sülfid bulunmaktadır. ABD'nin Cleveland kentindeki Case Western Reverse Üniversitesi'nde bu konuyla ilgili bir araştırma yapıldı. Bu araştırmanın sonucunda soğanın mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma mekanizmasını harekete geçirerek bir enzim salgıladığı ortaya çıktı.

    Soğanın salgıladığı bu enzimler soğanın yapısındaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürüyor.
Sülfür oksit kısa bir sürede uçucu hal alarak havada hızla yayılır. Göze ulaştığında ise yakıcı bir aside dönüşür. Bu da göz kanallarının tıkanmasına sebep olur. Gözümüzün yaşarmasına tam olarak neden olan bu değildir ama. Bu gaz nemli bölgelere ulaşıp orada tepkimeye girebilen bir gaz. Bu yüzden göze ulaştığında gözyaşıyla tepkimeye girerek sülfürik aside dönüşüyor. Sülfürik asidin gözü tahriş etmesiyle göz, yabancı maddeleri temizleyebilmek için gözyaşı salgılıyor.

   Peki bunun bir önlemi var mıdır? Varsa nedir? Bunun cevabıysa evet. Bir önlemi var. Dediğimiz gibi bu gaz nemli bölgelere ulaşabilen bir gaz. Bu yüzden soğanı kestiğiniz tahtanın üzerine ya da soğanı kestiğiniz bölgede soğanın yakınına ıslak(nemli) bir bez ya da bir bardak su koyarsanız bu gaz daha çok beze ya da suya gidecektir. Bu yüzden de gözünüzün yanması ve yaşarması bir nebze azalacaktır.

Soğanın neden gözleri yaşartır? Soğanın neden gözleri yaşartır? Reviewed by Genç Kalem on Eylül 23, 2022 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.